vrijdag 23 mei 2014

Afscheid van Jean-Luc Dehaene: "Voor altijd in mijn hart"

In de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop in Vilvoorde is vanmiddag afscheid genomen van Jean-Luc Dehaene. Tijdens de staatsbegrafenis werd de ex-premier overladen met lof voor zijn leiderschap en zijn zin voor compromis. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde Dehaene een "monument". "Onze ervaren gids is begonnen aan zijn laatste tocht", zei
Optimistisch tot het laatste, vol moed en kracht. Voor altijd in mijn hart. Dat is de tekst die Célie Dehaene, de weduwe van de oud-premier, binnenin het aangrijpende bidprentje schreef. Vooraan een foto van een glimlachende Dehaene, achteraan een zelfrelativerende cartoon van Karl Meersman. Daarop staat het hoofd van Dehaene in een eierdopje met de woordspeling 'ei nde'.

De vele vrienden en collega-politici van Jean-Luc Dehaene roemden hem tijdens de plechtigheid om zijn kwaliteiten en gaven. "Het respect, de bewondering, de dankbaarheid, zullen altijd blijven", zo zei CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Meer dan eens maakte hij het onmogelijke mogelijk. Vaarwel Jean-Luc, je was een echte leider", aldus Beke.

CD&V-europarlementslid Marianne Thyssen noemde Dehaene "samen met Wilfried Martens de grootste premier van de laatste 50 jaar". Ze bestempelde Dehaene als "een rots in de branding en een toonbeeld van authenticiteit". Volgens haar had Dehaene ook het talent om "rivalen om te smeden tot bondgenoten". "Hij was veel meer architect dan loodgieter, veel meer visionair dan crisismanager" .

De staatsbegrafenis van Jean-Luc Dehaene werd in de kerk bijgewoond door 450 genodigden uit binnen- en buitenland en door zo'n 200 gewone burgers. Naast de kerk kon de uitvaart op een groot scherm gevolgd worden. Van een echte volkstoeloop was echter geen sprake. 

Belgische vlag
Omstreeks 10.45 uur arriveerde de wagen met het lichaam van de ex-premier aan de kerk. De kist, gedrapeerd met een Belgische vlag, werd naar binnen gedragen met in het spoor de familie van de overledene.

Zoals de traditie het wil, werd de staatsbegrafenis bijgewoond door een vertegenwoordiger van de koning. Aan de ingang van de kerk bracht een delegatie van 'Scouts en Gidsen Vlaanderen' een eerbetoon aan de voormalige scoutsleider.

"Leven en laten leven"
"Leven en laten leven", zo stond te lezen op het misboekje. Bij de viering zelf werden de (klein)kinderen en familieleden van de overleden ex-premier betrokken. Zo begon de viering met een gedicht van Dehaenes petekind Wout: "Lieve peter. Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug. Dan klom ik hoog naar de hemel en nam je gewoon mee terug".

Muzikaal was er doorheen de plechtigheid zowel ruimte voor klassieke componisten als Bach, Fauré en Brahms als voor nummers van Jacques Brel ('Ne me quitte pas') en Stef Bos ('Papa'). Op het einde van de viering werd zowel de Brabançonne als het Europese volkslied gespeeld.
Ook een uitgebreide N-VA-delegatie woont de staatsbegrafenis bij. 
Minister van Financiën Koen Geens..
"Men begint zich eenzaam te voelen"
De uitvaart van Jean-Luc Dehaene werd ook door politici van de uitdunnende generatie van de voormalige premier bijgewoond. "Het gaat allemaal zo snel: Wilfried Martens, Jos Chabert, Jean-Luc, men begint zich eenzaam te voelen", vatte Willy Claes de vele overlijdens van de afgelopen jaren samen.

"Ik ben nog negen jaar ouder", bracht Vic Anciaux, een andere generatiegenoot, in herinnering. Anciaux roemde Dehaene als "een van de uitzonderingen die de partijen oversteeg". "Dat was toen vaak meer het geval dan nu", vond hij. "Hij was nog iemand die bezorgd was om de samenleving in heel Europa."

Voormalig gouverneur van de Nationale Bank Fons Verplaetse roemde de CD&V'er als "een grote meneer. Een gevoelige mens, die dat wegstak onder een ruwe schors." Louis Tobback bracht in herinnering dat Dehaene er opnieuw zeer goede moed in had sinds zijn operatie. "Het is bijna niet onder woorden te brengen. We gingen ervan uit dat hij er wel zou door komen."

Aartsbisschop Léonard omschreef Dehaene als "een actief, dynamisch en sympathiek man, bewogen door een sociaal ideaal. Een goede Belg, kortom."
Premier Elio Di Rupo. 
Voormalig premier Yves Leterme (vooraan) en Europees commissaris Karel De Gucht (links). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten