zaterdag 24 mei 2014

"Ik zag een jonge vrouw met bloed op het hoofd”


Bij een schietpartij voor en in het Joods Museum in Brussel zijn drie doden gevallen. Het gaat om twee vrouwen en een man. Een vierde persoon verkeert in kritieke toestand. Didier Reynders was als één van de eerste omstanders ter plaatse en riep zelf de hulpdiensten op. Op Twitter spreekt de minister van Buitenlandse Zaken van een aanslag. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is ter plaatse. Er is inmiddels een verdachte opgepakt. De overheid zou nu ook overwegen om het terreurniveau in ons land te verhogen.
Volgens de eerste info waren er twee personen betrokken bij de aanslag. Ze hadden hun Audi op de rijweg voor het museum geparkeerd, waarop de passagier uitstapte. De chauffeur volgde zijn voorbeeld en zou vervolgens het vuur geopend hebben. Nadien is hij met de wagen gevlucht.

"Ik zag een jonge vrouw met bloed op het hoofd", aldus een getuige. "Ze had een folder in de handen, allicht ging het dus om een toeriste."

"Minister Reynders was op de Zavel toen een vrouw met een kind op hem toe kwam lopen", aldus woordvoerder John Hendrickx. "Ze zei dat er geschoten werd aan de Miniemenstraat, enkele meters verderop. De minister en enkele collega's gingen kijken. Aan de ingang van het Joods Museum lagen twee mensen op de grond die neergeschoten waren. Getuigen beschreven dat de dader van de schietpartij naar binnen was gegaan, ook daar het vuur had geopend, en met een wagen nadien was weggevlucht." Volgens Hendrickx verwittigde de minister vervolgens de hulpdiensten, die enkele minuten later massaal ter plaatse kwamen.

"Het zag er niet goed uit voor de slachtoffers. Een van hen die voor het museum lag -een vrouw- werd nog gereanimeerd. Het andere slachtoffer, een man, was overleden. We weten niet wat er binnen gebeurd is."

De schietpartij in de Brusselse wijk gebeurde rond 15.50 uur. De hulpdiensten staan ook twaalf mensen bij die zwaar in shock zijn. De dader vluchtte in een wagen. Zijn nummerplaat werd genoteerd door een getuige. Er zouden ook beelden van de dader zijn op een veiligheidscamera. Over zijn motief is voorlopig niets bekend.
Kris Peeters liet via Twitter zijn afkeer blijken. "Met afgrijzen neem ik kennis van onbegrijpelijke en volstrekt zinloze brutaliteit. Sterkte aan de nabestaanden", klonk het.


© epa.
© epa.
© belga.
© epa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten