dinsdag 29 juli 2014

10 volwassenen en 7 kinderen gedood bij aanval op VN-school

© epa.
Minstens 17 Palestijnen, onder hen zeven kinderen, werden gedood en zeker tweehonderd anderen raakten gewond toen een VN-school in Beit Hanoun ten noorden van Gaza werd bestookt door Israëlische tanks. Dat is vernomen van woordvoerder Asrah al-Qedra van het ministerie van Gezondheid in Gaza. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties reageert vol afschuw.
© afp.
Getuigen, die zich in de door de United Nations for Relief and Work Agency (UNRWA) bestuurde school bevonden, zegden dat de Israëlische tanks vier granaten afvuurden. Onder de slachtoffers bevonden zich ook enkele VN-medewerkers, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag vanuit het Iraakse Erbil. "Er zijn vele doden gevallen, onder hen vrouwen en kinderen en VN-medewerkers", zei Ban, die de aanval "met alle kracht" veroordeelde.

"We waren in de school, enkelen in de klaslokalen en anderen op de speelplaats, toen plots vier granaten op ons werden afgeschoten", zei Sobheya al-Kafarna, een vrouw die het bombardement overleefde met verwondingen. "Wij hadden eerder onze huizen geëvacueerd en onze toevlucht in deze school gezocht, maar ze blijven ons ook hier bestoken", zei ze.

Oorlogsmisdaad
Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum sprak van een "verschrikkelijk bloedbad" en een "ernstige oorlogsmisdaad". Hij voegde eraan toe dat "Israël een hoge prijs zal betalen".

"Ik veroordeel deze daad scherp'', aldus Ban Ki-moon. "Velen zijn gedood onder wie vrouwen, kinderen en ook leden van de VN-staf. Gedurende de dag heeft onze staf geprobeerd een humanitaire pauze te bewerkstelligen in de vijandelijkheden, zodat burgers geëvacueerd konden worden'', ging hij verder. "Ik breng mijn diepe condoleances over aan de families van de slachtoffers en aan die van de vele honderden onschuldige inwoners van Gaza die op tragische wijze zijn gedood als gevolg van de massale Israëlische aanval.''

Ban heeft naar eigen zeggen twee dagen geleden nog raketbeschietingen door Hamas veroordeeld en Israël opgeroepen extra voorzichtigheid te betrachten om geen VN-doelen aan te vallen waar burgers hun toevlucht hebben gezocht. Meer dan 100.000 mensen in Gaza hebben volgens hem een veilig heenkomen gezocht op terrein van de VN-organisatie voor de Palestijnse gebieden Unrwa.

Steeds meer burgerdoden
Een week na het begin van het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook worden steeds meer burgers het slachtoffer. Donderdag werden opnieuw minstens 51 Palestijnen gedood. Onder meer in het zuiden van de Gazastrook kwamen zeven Palestijnen om, overwegend kinderen, tijdens een Israëlische luchtaanval. "Drie leden van eenzelfde familie, drie leden van een andere familie en een zevende persoon werden gedood tijdens een luchtaanval tussen Khan Younes en Rafah, aldus Ashrah al-Qedra.

Premier Benjamin Netanyahu ziet voorlopig nog geen eind aan het bloedig grondoffensief, ook Hamas niet. Hoewel de Palestijnen raketten blijven afvuren richting Tel Aviv, hebben een aantal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen inmiddels hun vliegverbod opgeheven. Naast American airlines zijn dat onder meer de Britse lagekostenmaatschappij Easyjet en het Italiaanse Alitalia. Andere maatschappijen zoals de Duitse Lufthansa Group, waartoe ook Brussels Airlines behoort, wachten nog af.

746 slachtoffers
Het aantal doden in de Gazastrook sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli is vandaag opgelopen naar 746. Ook 4.640 Palestijnen liepen verwondingen op. Langs Israëlische kant kwamen 32 soldaten en drie burgers om.

Volgens de hulporganisatie Oxfam zijn de meeste doden en gewonden vrouwen en kinderen. Gemiddeld elk uur komt een kind bij het geweld om het leven. Netanyahu is echter niet van plan in te binden - integendeel. "We zetten onze operatie in Gaza met volle kracht voort, in de lucht en op de grond", zei hij voor een kabinetszitting. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, had kort daarvoor in overleg met Netanyahu nog gezegd dat het absoluut noodzakelijk is dat de grondoperaties in Gaza zo snel mogelijk beëindigd worden.
© afp.
© afp.
© epa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten