vrijdag 25 juli 2014

Ontwerpresolutie over VN-missie bij rampplek in Oekraïne bijna klaar

De Oekraïense president Petro Poroshenko, de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in Kiev. © epa.
De resolutie over een VN-missie op de plek van de vliegramp in Oekraïne is bijna klaar. Dat hebben bronnen binnen de Verenigde Naties vandaag laten weten aan het Nederlandse persbureau ANP. In de ontwerpresolutie komt te staan dat de plek van de ramp wordt beveiligd door een missie die bestaat uit politieagenten en militairen.
De Nederlandse, Australische en Oekraïense VN-vertegenwoordigers komen "zeer waarschijnlijk'' vandaag al tot een akkoord. Als de drie landen vanavond akkoord gaan, wordt de resolutie morgen waarschijnlijk voorgelegd voor stemming in de VN-Veiligheidsraad.
Andere bronnen binnen de Verenigde Naties zeggen dat verschillende landen inderdaad spreken over een resolutie, maar dat die pas aan de Veiligheidsraad wordt voorgelegd "als de situatie in Oost-Oekraïne uit de hand zou lopen en de veiligheid van de onderzoekers in het gedrang komt''.

De Nederlandse vertegenwoordiging wil niet reageren. Ook de Russische delegatie geeft geen commentaar. Rusland heeft vetorecht en kan de resolutie in de Veiligheidsraad blokkeren. Van de drie landen die aan het voorstel werken, is Australië het enige land met een zetel in de Veiligheidsraad.
De resolutie voor een VN-missie op de plaats van de vliegtuigramp in Oekraïne, zou bijna klaar zijn. © reuters.
Eerder op de dag liet de Australische premier Tony Abbott weten dat hij zowel met de Oekraïense president Poroshenko als met de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken. De Russische president staat volgens Abbott niet onwelwillend tegenover een missie. "Poetin vindt het belangrijk dat de rampplek wordt veiliggesteld door internationale agenten", aldus Abbott.

Abbott liet ook weten dat 50 agenten uit zijn land op weg zijn naar Londen. "We zijn klaar om Australische agenten in te zetten in Oekraïne, waar ze als onderdeel van een internationaal team onder leiding van de Verenigde Naties de rampplek kunnen beveiligen'', aldus Abbott.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten