dinsdag 29 juli 2014

Israël en Hamas aanvaarden staakt-het-vuren van 12 uur


Geen bestand, wel pauze in gevechten Gaza

De Israëlische premier Netanyahu. © ap.Israël en Hamas hebben aanvaard om een humanitair staakt-het-vuren in Gaza in acht te nemen, vanaf zaterdagochtend en voor twaalf uren. Een Hamas-verantwoordelijke heeft bevestigd dat Hamas akkoord is met het staakt-het-vuren, net als het Israëlische leger.
Aanhangers van Hamas in Gaza. © getty.
Eerder had een Amerikaanse verantwoordelijke gezegd dat Israël zijn akoord daartoe had gegeven. Dat werd uiteindelijk ook in een mededeling van het Israëlische leger bevestigd. Israëlische media hadden eerder bericht dat premier Benjamin Netanyahu aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het staakt-het-vuren had toegezegd.

De pauze zou morgenochtend om 7 uur Israëlische tijd (6 uur in België) ingaan en 12 uur duren.

Terwijl de wapens zwijgen kan de burgerbevolking voedsel en drinkwater inslaan, kunnen de ziekenhuizen zich bevoorraden met medicijnen en kunnen internationale hulporganisaties humanitaire hulp verstrekken.

Het Israëlische leger zegt dat tijdens het staakt-het-vuren de operationele activiteiten voor het opsporen en vernietigen van tunnels in Gaza doorgaan. Indien tijdens het bestand wordt geschoten op Israëlische soldaten of burgers, zal dit worden beantwoord, luidt het nog.

Verdere onderhandelingen
Eerder op vrijdagavond wees Jeruzalem een staakt-het-vuren af zoals dat was voorgesteld door Kerry. Die wilde dat vanaf zondag de wapens voor een week zouden rusten. Met het ingaan van het bestand zouden Palestijnse en Israëlische functionarissen moeten beginnen met onderhandelingen over onder meer de veiligheid van Israël en de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven. Het Israëlische veiligheidskabinet wil het voorstel aanpassen. Hamas heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

Kerry toonde zich vrijdagavond niet uit het veld geslagen. Hij verklaarde dat er nog steeds meningsverschillen waren over de terminologie maar dat hij er vertrouwen in had dat er een opzet komt die wel slaagt.

Aan de bijeenkomst zaterdag in Parijs wordt deelgenomen door de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, de EU, Turkije en Qatar. Doel is zo snel mogelijk een bestand in de Gazastrook. Het overleg is bedoeld om alle voorstellen die zijn gedaan om te komen tot een bestand, in één plan samen te ballen, aldus diplomatieke bronnen. Er worden geen vertegenwoordigers uit Israël of van de Palestijnen verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten