maandag 28 juli 2014

Liet deze man vlucht MH17 neerhalen?

Kozakkenleider Nikolai Ivanovich Kozitsyn © kos.
Dat de pro-Russische rebellen vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten, daar lijken nog weinigen aan te twijfelen gezien de groeiende bewijslast. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Kozakkenleider Nikolai Ivanovich Kozitsyn ontmaskerd als de man wiens stem onmiddellijk na het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines te horen is op audiotapes van een onderschept telefoongesprek met een rebel. Mogelijk was hij betrokken bij het afvuren van de raket of gaf hij zelfs de opdracht.
Vlak na de crash van de Boeing 777 op 17 juli plaatste de Oekraïense geheime dienst opnames op YouTube die de betrokkenheid van de pro-Russische rebellen bij het neerhalen van het toestel met 298 passagiers aan boord moest aantonen. Eén tape gaf het gesprek weer tussen een leider en een rebel die zich bevond in het gebied waar het vliegtuig neerstortte. Technische analyse van dat gesprek zou ontegensprekelijk hebben uitgewezen dat Kozitsyn op de tape te horen is. Dat heeft NBC gemeld op basis van een anonieme bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De militant gaf aan de Kozakkenleider een update van de situatie na de crash. "Ze zeggen op tv dat het gaat om een AN-26 transportvliegtuig maar er staat Malaysia Airlines op geschreven. Wat deed dat toestel boven ons grondgebied?, vroeg de separatist. "Dat betekent dat ze spionnen vervoerden, ze zouden hier verdomme niet mogen vliegen, er is een oorlog aan de gang", aldus Kozitsyn tijdens het bewuste geluidsfragment.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten blijven wel voorzichtig en benadrukken dat ze nog altijd niet zeker weten wie de opdracht gaf om de luchtdoelraket af te vuren vanuit Oost-oekraïne. Dat de Kozakkenleider een grote rol speelt bij de oorlog aldaar is wel een feit. Eind juni gaf hij tijdens een interview aan website donnews.ru al te kennen achter de ontvoering van waarnemers van de OVSE te zitten.

Onderaan dit artikel kan u het bewuste geluidsfragment nogmaals herbeluisteren. Vanaf 1'50" hoort u het gesprek dat Kozitsyn met de rebel voerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten