vrijdag 25 juli 2014

Separatisten vermoeden Buk-treffer op MH17

Brokstukken van het wrak van MH17 in Oekraïne. © afp.
Sporen aan het wrak van de Maleisische Boeing in Oost-Oekraïne wijzen volgens de separatisten op het neerhalen door het luchtafweersysteem Buk. Sporen van shrapnel op de brokstukken bijvoorbeeld wijzen daarop, zei de viceregeringsleider van de niet erkende Volksrepubliek Donetsk, Andrej Poergin, volgens het agentschap Interfax van vandaag. Poergin liet zich echter niet uit welke van de conflictpartijen vorige donderdag de Boeing 777-200 met 298 mensen aan boord afgeschoten heeft. Oekraïne en het Westen verdenken de pro-Russiche separatisten, die alle schuld ontkennen.
"Een eigenschap van systemen zoals Buk is dat het gericht is op het voorste deel van een vliegtuig", zei Poergin in Donetsk. "Daarbij wordt de cockpit van de rest van de romp afgescheurd, wat ook in dit geval is gebeurd, omdat de cockpit veel eerder is neergestort en zich ver van de rest van de brokstukken bevindt". Raketten, die uit de lucht worden afgeschoten, zijn veeleer gericht naar de motoren van een vliegtuig.

Het in de Sovjetunie ontwikkelde Buk-systeem, Navo-codenaam SA-11, vuurt luchtdoelraketten af. In Oost-Oekraïne beschikken de Oekraïense strijdkrachten en de separatisten over dit wapentuig. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten vuurden de opstandelingen de raket per vergissing naar het burgertoestel af.

Vandaag werden weer twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen neergehaald, waarschijnlijk vanaf Russisch grondgebied. Dat heeft de Oekraïense regering woensdag gemeld, aldus Oekraïense media. De vliegtuigen vlogen op 5200 meter hoogte, te hoog om geraakt te worden door schouderwapens van de separatisten. Hiervoor zouden zwaardere luchtdoelraketten nodig zijn. Dat zei een lid van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad vandaag in Kiev. Pro-Russische rebellen hebben echter gezegd dat ze hebben geschoten met draagbare raketten.

Eerder werd bekendgemaakt dat de toestellen, twee Soechoj Soe-25-grondaanvalsvliegtuigen, waren neergehaald in het oosten van Oekraïne, niet ver van de plek van de vliegramp van donderdag met 298 mensen aan boord, waaronder zes Belgen.

Het totale aantal neergeschoten vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht staat nu op minstens 16. Dat aantal is gebaseerd op een telling eerder deze week door de vicepremier van Oekraïne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten