vrijdag 25 juli 2014

Kippenvel: een eindeloze colonne van verdriet

© afp.
De eerste 40 kisten met daarin de stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne zijn in Nederland aangekomen en in een indrukwekkende stoet van rouwauto's naar Hilversum gebracht. Daar, in de Korporaal van Oudheusdenkazerne, zullen experts de lichamen identificeren om ze uiteindelijk aan de nabestaanden te kunnen teruggeven, zodat die hen naar een laatste rustplaats kunnen brengen.
© anp.
© reuters.
© epa.
© anp.
Duizenden belangstellenden stelden zich langs de route op om de colonne van zwarte auto's te zien en een groet te brengen. Vanaf de poort van Eindhoven Airport tot aan die van de Korporaal van Oudheusdenkazerne bijna 100 kilometer verderop trok de stoet veel belangstelling. Bruggen en viaducten over de snelwegen A2 en A27 stonden vol met toeschouwers. Ook zetten veel mensen hun auto stil op de vluchtstrook en op de andere rijbaan. Onderweg werd veel geapplaudisseerd en ook bij aankomst van de stoet in Hilversum was dat het geval. De politie bedankte het publiek via Twitter "voor de medewerking, het begrip en het respect" tijdens de rouwstoet naar Hilversum.

De aankomst van de rouwstoet viel voor een deel samen met de gebedsbijeenkomst 'Verbonden in verdriet' die de Raad van Kerken in Amersfoort hield. In de St. Joriskerk kwamen ongeveer 570 mensen bijeen. Buiten de kerk, op de Hof, bekeken nog eens 400 tot 500 belangstellenden de dienst op grote tv-schermen. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam en dominee Jannie Nijwening van de doopsgezinde gemeente in Den Haag gingen voor in de oecumenische gebedsbijeenkomst. Een van de andere sprekers was Irma van der Weij, die bij de ramp haar vriendin die ze al 45 jaar kende verloor.

Terwijl Nederland in volle rouw is, gaat in Oost-Oekraïne het onderzoek door, onder meer naar achtergebleven resten van slachtoffers. Morgen zullen 74 kisten met stoffelijke resten naar Nederland gebracht worden. Net als vandaag zullen deze kisten met twee militaire transportvliegtuigen, een uit Nederland en een uit Australië, naar Eindhoven Airport worden gebracht. Daarna gaan ze over de weg naar Hilversum.
© reuters.
© anp.
© afp.
© reuters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten