vrijdag 25 juli 2014

Koninklijke tranen Máxima wereldnieuws

© getty.
"Maxima huilt om de doden", kopt het Duitse Bild bij de aankondiging van een filmpje. "Koninklijke tranen voor slachtoffers", schrijft Daily Mail op zijn website. De aankomst op vliegveld Eindhoven, van de eerste twee vliegtuigen met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, is wereldnieuws. Ook buitenlandse media brengen de minuut stilte op het vliegveld en de lange rouwstoet richting Hilversum uitgebreid in beeld.
© getty.
© getty.
© getty.
© getty.
De tranen van de Nederlandse koningin zijn een dankbaar uithangbord om de dieptreurige berichtgeving aan op te hangen. Zo zag ook The Journal Máxima haar tranen af en toe wegvegen.

Maar daarnaast weerspiegelen ze het intense verdriet waarmee Nederland, andere betrokken landen, en de nabestaanden en familie van de slachtoffers kampen. In het buitenland is met bewondering gekeken naar het eerbetoon in Nederland aan de slachtoffers van vlucht MH17. "Waardig", zo noemt Daily Mail de plechtigheid in Eindhoven. Ook de mensen van de Amerikaanse Nieuwszender CNN waren onder de indruk.

"Ongelooflijk eerbetoon"
CNN zond de beelden van de plechtigheden en stoet met lijkauto's voor een groot deel uit. Beroemde gezichten van de zender uitten hun respect. "God zegene Nederland voor hoe deze mensen worden ontvangen op het eerste deel van hun weg naar huis", liet Anderson Cooper weten. Christiane Amanpour vergeleek de aankomst van de slachtoffers met de stoet van de begrafenis van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

"Ongelooflijk eerbetoon van de Nederlanders en hoe ze deze slachtoffers eren. Mensen staan staan opgesteld langs de snelweg en huilen. Ware klasse en waardigheid", zei CNN-chef Mallory Simon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten