woensdag 23 juli 2014

EU versnelt sancties tegen Rusland

Europees 'Buitenlandminister' Catherine Ashton. © epa.
De Europese Unie heeft besloten nieuwe sancties tegen Rusland te versnellen na de vliegtuigcrash in Oekraïne. De strafmaatregelen waren vorige week al aangekondigd omdat de EU vindt dat de Russen te weinig doen om de spanningen in het oosten van Oekraïne af te bouwen. Nog deze week komen er nieuwe personen en instellingen op een zwarte lijst. Dat is unaniem besloten, zei Frans Timmermans minister van Buitenlandse Zaken in Nederland, het land dat het zwaarst werd getroffen door de ramp.
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden vandaag beraad in Brussel. Timmermans toonde zich tevreden over de eensgezindheid en de solidariteit met Nederland. "De dreiging wordt nu in daden omgezet", aldus de Nederlandse minister.

Met de zwarte lijst neemt de EU personen en instellingen in het vizier die profiteren van de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne en op het Oekraïense schiereiland Krim, dat door Rusland is geannexeerd. Europese tegoeden worden bevroren, personen komen de EU niet meer in.

De EU-ministers ondersteunen daarnaast verdergaande sancties. Het gaat om strafmaatregelen rond defensie en technologie, onder meer voor de gasindustrie. Daarnaast worden ook sancties voorbereid die de Russische financiële markt moeten treffen. Een top van Europese leiders moet officieel de knoop doorhakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten