dinsdag 29 juli 2014

Israël wijst voorstel staakt-het-vuren van Kerry af

© belga.
Israël heeft vrijdagavond een voorstel tot staakt-het-vuren in de Gazastrook van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry "in zijn huidige vorm" afgewezen. Dat heeft de Israëlische openbare omroep meegedeeld.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, had Israël en Hamas een bestand voorgesteld. Het bestand zou zondag ingaan en een week duren.

Voorts luidde het in Kerry's voorstel dat onderhandelingen zouden worden opgestart om zich te buigen over de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven. Israël zou wel in de Gazastrook mogen blijven om daar de tunnels, die door Hamas voor de smokkel van onder meer wapens worden gebruikt, te vernietigen. Maar Israël heeft dit voorstel dus getorpedeerd.

Ook voorstel Ban Ki-moon
De Amerikaanse minister is niet de enige die met een voorstel voor een gevechtspauze op de proppen is gekomen. VN-topman Ban Ki-moon pleitte voor een bestand tijdens het Suikerfeest. Dat feest duurt drie dagen en sluit volgende week de islamitische vastenmaand ramadan af. In de 3 dagen rust kan worden onderhandeld over een langer staakt-het-vuren, zei Ban.

Ondertussen liep het dodental aan Palestijnse kant vrijdag op tot 820. Aan Israëlische kant stierven tot dusver 34 mensen. Het geweld in de Gazastrook begon op 8 juli.

Zaterdag internationaal overleg in Parijs
Zaterdag vindt in Frankrijk internationaal overleg plaats over de situatie in Gaza. Bedoeling is een bestand tussen Israël en Hamas te bereiken. Dat melden Franse diplomatieke bronnen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius ziet zaterdag om 11.00 uur zijn ambtsgenoten van de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Qatar, Turkije en de EU.

Doelstelling, aldus een diplomatieke bron, is de internationale inspanningen te bundelen om zo snel mogelijk de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten