vrijdag 25 juli 2014

"Eindelijk respect voor slachtoffers vliegramp"

© afp.
Na het gesol met lichamen en zes dagen wachten is er eindelijk respect voor de Nederlandse slachtoffers van de rampvlucht met de MH17. Dat is de teneur in de Nederlandse kranten vandaag.
'Rouwdag geeft doden waardigheid terug', kopt de Volkskrant.  "Zwarte plastic lijkzakken hebben plaatsgemaakt voor nette houten kisten. Deze dag was minder dwingend dan die van 1962 bij de dood van koningin Wilhelmina, toen vertier in de ban werd gedaan. Het land heeft gerouwd, op een manier die past bij onze samenleving."

Op de volledige voorpagina van het Algemeen Dagblad het trieste beeld van de colonne van veertig lijkwagens met als kop 'Samen'. "Eindelijk een respectvol eerbetoon", meent de krant. "Het contrast kan nauwelijks groter zijn met de beelden van het rampgebied. Lagen de slachtoffers daar nog liefdeloos in het gras, hier dragen de militairen de houten kisten behoedzaam naar de rouwwagens."

De krant Trouw beschrijft de spontane manier waarop overal in het land collega's, directies, vrijwilligers, Facebookers en festivalgangers stil hebben gestaan bij deze voor Nederland zo uitzonderlijke gebeurtenis: in Deurne (Noord-Brabant) klinkt op de braderie geen muziek, op Spakenburgse dagen in het Utrechtse Bunschoten wordt de show met klederdracht aangepast, en taxichauffeurs in Sittard (Nederlands-Limburg) rijden met een rouwlintje. "De dag had geen gebruiksaanwijzing, maar die bleek ook niet nodig."

In De Telegraaf veel foto's van het intense medeleven. 'Verenigd in verdriet', valt er te lezen. De stilte gaat volgens de krant "door merg en been".

Ook Het Financieele Dagblad benadrukt de waardigheid van de dag van rouw. "Na het gesol met de lichamen in het rampgebied zien zij hoe hun dierbaren met veel respect vanuit de transportvliegtuigen in Eindhoven worden overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum." De krant kijkt ook al vooruit, naar de volgende prioriteit: de ware toedracht achterhalen. En, niet te vergeten, de daders berechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten