maandag 28 juli 2014

Nederlandse premier: "Geen militaire missie naar Oekraïne"

© anp.
De Nederlandse ministerraad heeft beslist dat er geen militaire missie komt naar Oekraïne. Dat heeft de Nederlandse premier Rutte zojuist bekendgemaakt. De risico's om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot.
"Het verkrijgen van militair overwicht is niet realistisch", zegt Mark Rutte tijdens een persconferentie.  "Zelfs niet bij de massale inzet van militairen. Die inzet sluit aan bij het gevoel, maar het draagt niet bij aan onze prioriteit: het repatriëren van de slachtoffers."

Nederland kiest ervoor de huidige ongewapende missie stap voor stap uit te breiden. De optie om de missie persoonlijk te voorzien van wapens wordt bekeken.

Een militaire missie naar Oekraïne zou het conlifct kunnen doen escaleren, oordeelt het kabinet. "Van dag tot dag zal worden bepaald of het verantwoord is het gebied in te gaan", stelt het kabinet in een brief aan het parlement. "De inzet zal maximaal drie weken duren en eerder worden beëindigd als het vinden en repatriëren van stoffelijke overschotten is voltooid, of als voortzetting van de werkzaamheden niet langer verantwoord is met het oog op deveiligheidssituatie."
Kamer steunt besluit
De Tweede Kamer in Nederland staat achter het besluit van het kabinet om geen militaire missie naar Oost-Oekraïne te sturen. VVD-Kamerlid Han ten Broeke deelt de afweging van het kabinet dat een bewapende missie het hoofddoel niet dichterbij zal brengen: het bergen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Wachten op een grotere missie die het gebied zou kunnen afgrendelen kost te veel tijd. Dat vindt hij niet acceptabel. De VVD heeft nog wel vragen over de veiligheid van de onderzoekers en marechaussees die in het gebied aan het werk gaan.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt het "geen eenvoudig, maar wel een wijs besluit" van het kabinet om geen militaire missie naar Oekraïne te sturen. "Je moet voorkomen dat je betrokken raakt bij een complex militair conflict met alle risico's van dien."

Andere Kamerfracties hebben nog vragen over de veiligheid. D66 plaatst vraagtekens bij het sturen van nog meer onbewapende politiemensen en marechaussees. Het CDA wacht met een echte reactie op een briefing die het kabinet nog aan de Tweede Kamer zou geven. De partij is ook bezorgd en heeft eveneens veel vragen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van een "verstandige keus van het kabinet om het grote risico op escalatie te vermijden".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten