maandag 28 juli 2014

Forensische experts vandaag toch niet naar rampplek MH17

© reuters.
 Internationale onderzoekers gaan vandaag niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Ze zien af van een bezoek, omdat er in de buurt gevochten wordt. De OVSE meldt dat een team van forensische experts dat vandaag op weg was naar de plek van de vliegramp nog in Donetsk is. Het was de bedoeling dat het team vandaag  aan het einde van de ochtend zou aankomen. Eerder meldden getuigen tekenen van gevechten in de omgeving van rampplek.
De experts konden vertrekken nadat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de organisatie die in Nederland voor onder meer crisisbeheersing verantwoordelijk is, had toestemming gegeven om te gaan.

Het team zou reizen vanuit de plaats Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkov, verbleven de experts gisteren ook, toen een bezoek aan het rampgebied ook al niet doorging.

Gisteren was het gebied "instabiel" volgens het ministerie. De OVSE had dat aangegeven, waarop het NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash. Het NCTV maakt dagelijks een afweging over de veiligheid, op basis van de algemene en militaire inlichtingendiensten en informatie van de OVSE.

Russische onderzoekers
Ook Rusland stuurt onderzoekers naar Oekraïne. Het stuurt vier luchtvaartdeskundigen naar Oost-Oekraïne om de oorzaak van de vliegramp van Malaysia Airlines te onderzoeken. De Russische experts sluiten zich aan bij een internationaal onderzoeksteam, melden de Russische autoriteiten.

Volgens Rusland hebben de experts veel ervaring. Zo hebben ze de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in 2001 in de Zwarte Zee onderzocht. Het toestel was geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Alle 78 inzittenden kwamen om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten