vrijdag 25 juli 2014

Nederland stuurt 40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne


Rutte: "Gewapend werk uitvoeren is niet mogelijk"

© anp.
Er gaan 40 Nederlandse marechaussees (leden van de politieorganisatie met militaire status) naar Oekraïne, om daar de onderzoekers te helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en bij te dragen aan de waarheidsvinding. Ze zullen geen wapens dragen. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte op een persconferentie.
Volgens hem is het niet mogelijk om gewapend werk uit te voeren in Oost-Oekraïne, waar "de veiligheidssituatie wisselt". Bovendien voeren de marechaussees geen gebruikelijke taken uit; ze helpen de onderzoekers. Wanneer de groep zal afreizen naar de plek waar het passagiersvliegtuig neerstortte, werd niet duidelijk.

De komende dagen gaan er in totaal 23 leden van het Nederlandse onderzoeksteam vanuit Charkov naar de rampplek.

Over de repatriëring van de slachtoffers zei Rutte: "De komende dagen, tenminste tot en met zaterdag, zullen er slachtoffers op vliegveld Eindhoven aankomen. Steeds met dezelfde ceremonie."

Over het sturen van een VN-missie: "We hebben een groot gevoel van haast en urgentie. Daarom hebben we vandaag een brief naar de kamer gestuurd met als doel te onderzoeken hoe we met de VN een veilige en stabiele situatie op de plek van de ramp kunnen garanderen."

Er zijn volgens Rutte nu 203 bodybags, maar dat zegt volgens hem niets over het werkelijke aantal slachtoffers. Het aantal Nederlandse slachtoffers is vandaag gestegen van 193 naar 194, vanwege de dubbele nationaliteit van een Duitse passagier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten