vrijdag 25 juli 2014

Colonne van veertig lijkwagens aangekomen in Hilversum

© anp.
De eerste lichamen van slachtoffers van de crash van vlucht MH17 in Oekraïne zijn in Hilversum aangekomen. Een Nederlands militair transportvliegtuig landde rond kwart voor vier in Eindhoven, met in zijn kielzog een Australisch toestel. De schijnbaar eindeloze colonne van veertig lijkwagens zette zich vervolgens in gang richting Hilversum, daar zullen de lijken geïdentificeerd worden. Langs het parcours stonden duizenden mensen om hun respect te betuigen. Vanop bruggen werden er ook bloemen gegooid. In de komende dagen zullen nog meer van zulke colonnes volgen.

© anp.
© afp.
© anp.
© anp.
Het Nederlands koninklijk echtpaar is bij de ceremonie aanwezig, net als de Nederlandse minister-president Mark Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders. © anp.
De Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 Globemaster vlogen de 40 lichamen van de internationale luchthaven van Charkov naar Eindhoven. Het Nederlandse toestel had 16 lijkkisten bij zich, het Australische 24.

Een voor een werden de kisten uit de vliegtuigen gedragen. De kisten werden stuk voor stuk naar de tientallen op het platform klaarstaande lijkwagens gedragen en daar heel voorzichtig in neergezet, telkens door acht militairen. Na de aankomst van de vliegtuigen werd de Last Post gespeeld op het platform en een minuut stilte gehouden.

Bij de vliegramp van vorige week, waarbij een vliegtuig van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten werd, kwamen bijna 300 mensen om het leven. Het is de bedoeling dat alle menselijke resten naar Nederland komen om geïdentificeerd te worden.

Prins Laurent

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekenden present. Naast het koningspaar waren ook de Nederlandse premier Mark Rutte en tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de ceremonie.

Elk land dat slachtoffers heeft te betreuren na de vliegramp stuurde minimaal één hoogwaardigheidsbekleder naar Eindhoven, bijvoorbeeld een minister of ambassadeur. Voor ons land waren dat prins Laurent en ambassadeur Frank Geerkens.

De lichamen werden naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar vindt de identificatie plaats.

Bewondering in VS voor Nederlands eerbetoon
Het eerbetoon in Nederland aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne heeft bewondering gewekt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Nieuwszender CNN zond de beelden van de plechtigheden en stoet met lijkauto's uit.Beroemde gezichten van de zender uitten hun respect. "God zegene Nederland voor hoe deze mensen worden ontvangen op het eerste deel van hun weg naar huis", liet Anderson Cooper weten. Christiane Amanpour vergeleek de aankomst van de slachtoffers met de stoet van de begrafenis van de Amerikaanse president John F. Kennedy. "Ongelooflijk eerbetoon van de Nederlanders en hoe ze deze slachtoffers eren. Mensen staan staan opgesteld langs de snelweg en huilen. Ware klasse en waardigheid", zei CNN-chef Mallory Simon.

"De identificatie kan eindelijk beginnen voor de slachtoffers die vandaag naar Nederland zijn gebracht, maar we moeten degenen die nog niet zijn gevonden niet vergeten. We dringen erop aan verder te zoeken naar de vermisten. We beloven dat we alles zullen doen om alle menselijke resten te bergen." Dat heeft de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai woensdag verklaard, na de aankomst van de eerste lichamen in Nederland.

Het doel is nu om de slachtoffers zo snel mogelijk te herenigen met hun nabestaanden, aldus de minister. Hij zegt ook dat Maleisië vastbesloten is te achterhalen wat er is gebeurd. "Niet alleen uit respect voor de mensen die zijn omgekomen en hun rouwende families en geliefden, maar omdat we al het mogelijke moeten doen om te voorkomen dat zo'n gruweldaad nog een keer gebeurt en om de verantwoordelijken te berechten."
© anp.
© anp.
© anp.
Prins Laurent (midden). © anp.
© anp.
De colonne lijkwagens rijdt naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie plaatsvindt. © anp.
Dag van Nationale Rouw in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten