maandag 28 juli 2014

225.000 Oekraïners op de vlucht voor geweld

Een moeder en kind lopen door een tijdelijk vluchtelingenkamp in Oost-Oekraïne © afp.
Ongeveer 225.000 Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gemeld. Zo'n 130.000 mensen zijn naar Rusland vertrokken.
Een pro-Oekraïense strijder neemt afscheid van zijn familie © ap.
Eind juni lag het aantal vluchtelingen nog op 164.000. Hoewel op en rond de plek van de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines een staakt-het-vuren geldt, wordt vandaag op meerdere plekken in het oosten van Oekraïne gevochten.

40 mortiergranaten op Russische bodem
Volgens de Russische grenswacht zijn vandaag ongeveer 40 granaten van het Oekraïense leger op Russische bodem terechtgekomen. Of er slachtoffers zijn, is niet bekend. De mortiergranaten zouden zijn terechtgekomen in de Russische regio Rostov. Eerder deze week beschuldigde Kiev Rusland ervan granaten te hebben afgevuurd op Oekraïne. De Verenigde Staten zeggen daar ook bewijs van te hebben.

Massagraf
De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf het leger vandaag opdracht om de plaats Lisitsjansk te heroveren op pro-Russische rebellen.

In de onlangs door het Oekraïense leger heroverde stad Slovjansk is gisteren een massagraf gevonden, meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. In het graf lagen zeker 8 lijken, maar volgens omwonenden liggen er mogelijk zelfs 15. Het is nog niet duidelijk wie de doden zijn en hoe ze zijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten