dinsdag 22 juli 2014

Willem-Alexander: "Dit litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven"

© anp.
UPDATE Koning Willem-Alexander heeft zijn land toegesproken over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Dat meldt de NOS. De koning en koningin Máxima spraken daarvoor in het Nederlandse Nieuwegein met nabestaanden van de slachtoffers.
© ap.
De vliegramp in Oekraïne heeft "een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken daarvan zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte van dagen", zei Willem-Alexander.

De koning zei dat hij "diep geraakt is door de schrijnende verhalen" van de nabestaanden. "Hun verdriet en onmacht snijden ons door de ziel. We weten dat hun verlies niet goed te maken is. Het enige dat we wilden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal'', aldus Willem-Alexander.

Willem-Alexander prees de professionals die de getroffen mensen ondersteunen. Ook had hij warme woorden voor "alle mensen die zich bekommeren om getroffenen, familie, vrienden, buren, collega's, clubgenoten. U bent zo nodig." Het is volgens de koning belangrijk elkaar te steunen, "het hart openstellen voor iedereen die zijn of haar verhaal wil delen. Nu, maar ook in de jaren en jaren die volgen."

Rutte aangeslagen
De nabestaanden voelen "heel, heel veel verdriet" na de vliegramp in Oekraïne. Dat zei premier Mark Rutte na de bijeenkomst. Het samenzijn was "ronduit indrukwekkend" en "buitengewoon aangrijpend", aldus Rutte.

Volgens de premier hebben mensen soms meerdere mensen tegelijk verloren. Rutte heeft tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet alleen staan. "Sportclubs, scholen, bedrijven, verenigingen, kerken. Heel Nederland voelt hun woede. Heel Nederland voelt hun verdriet. Heel Nederland staat om ze heen."

Volgens Rutte kwamen er ook praktische zaken aan de orde en leven er veel vragen. "We hebben geprobeerd die zo goed mogelijk te beantwoorden, maar we kunnen nog niet alles beantwoorden."

Bijeenkomst
De televisietoespraak van Willem-Alexander en de toespraak van Rutte volgden op een bijeenkomst voor nabestaanden die beiden bijwoonden. Vertegenwoordigers van Slachtofferhulp en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) deden dat ook. Daarna gingen de nabestaanden met elkaar in gesprek.

Behalve de premier en het koningspaar woonden ook de ministers Schippers (Volksgezondheid), Opstelten (Veiligheid en Justitie), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie), de staatssecretarissen Mansveld (Luchtvaart) en Klijnsma (Sociale Zaken), KLM-baas Camiel Eurlings en Huib Gorter van Malaysia Airlines de bijeenkomst bij.

Uit privacyoverwegingen was het congrescentrum afgezet met veel zwarte schermen. De nabestaanden kwamen via een andere ingang aan, uit het zicht van de media. Naast Nederlandse media waren ook veel buitenlandse journalisten aanwezig.

Integraal: de speech van Willem-Alexander

Vanmiddag kwam een grote groep nabestaanden bij elkaar van de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Mijn vrouw en ik waren daarbij. Wij zijn diep geraakt door de schrijnende, persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel. Veel mensen zeiden ons: "Wij willen tenminste waardig afscheid kunnen nemen van onze dierbaren."

We begrijpen hun frustratie en hun gekwetstheid. En we delen hun innige wens dat er klaarheid komt over de oorzaak van deze ramp. We weten dat hun verlies niet meer goed te maken is. Het verdriet is immens. Het enige dat wij vandaag konden doen, is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal. De afgelopen dagen zijn overal in het land mensen bij elkaar gekomen. Ook in de komende tijd zal dat gebeuren. In bedrijven. Op scholen. Bij sportverenigingen. En in huiskamers overal in Nederland. Mensen laten elkaar niet los. 

Dat is vooral van belang in deze dagen, nu ons land zo op de proef wordt gesteld en zoveel landgenoten overweldigd zijn door verdriet. Dat wij elkaar vasthouden. Dat wij elkaar steunen en opvangen waar mogelijk. En dat we ons hart openstellen voor iedereen die zijn of haar verhaal wil delen. Nu, maar ook in de maanden en jaren die volgen. Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor al die mensen die zich bekommeren om de getroffenen. Familie, vrienden, buren, collega's, clubgenoten. U bent zo nodig nu! Ik wil ook mijn waardering uiten voor de honderden professionals die ondersteunen bij de vele droevige en moeilijke taken die moeten worden verricht. Mijn vrouw en ik leven mee met alle getroffenen die in rouw zijn gedompeld. In gedachten zijn we bij hen. Dat geldt evenzeer voor mijn moeder en de overige leden van mijn familie die zich in deze donkere dagen extra nauw met het land verbonden voelen. 

Deze vreselijke ramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven. Tot in lengte van jaren.  In diepste nood komt het aan op innerlijke kracht, compassie en onderlinge verbondenheid. Het zijn die eigenschappen waar ons land op cruciale momenten over blijkt te beschikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten