dinsdag 22 juli 2014

Eerste lichamen morgenmiddag in Nederland

© epa.
De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden morgenmiddag in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten zal in Eindhoven landen, waarna deze naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht. Daar worden ze geïdentificeerd.
Rutte benadrukte dat het terughalen van alle mensen de hoofdprioriteit is. Hij legde uit dat de slachtoffers in Charkov klaargemaakt worden voor de pre-identificatie en om overgevlogen te worden. De eerste stoffelijk resten zouden morgen overgevlogen worden naar Eindhoven. In de trein met slachtoffers die vanochtend in Charkov aangekomen is, zaten ook de zwarte dozen.

Vanuit Eindhoven worden de stoffelijke resten vervolgens overgebracht naar de Korporaal Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie zal plaatsvinden. De premier benadrukt dat die "soms snel, soms weken of maanden kan duren".

Op verzoek van Oekraïne kreeg Nederland de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.
Fundamenteel veranderd
"Ook prioritair is een onderzoek naar oorzaak en de verantwoordelijken berechten." Rutte deed ook een oproep aan Rusland om meer te doen om te onrust in Oekraïne tegen te gaan. "Sinds donderdag is er fundamenteel iets veranderd. Op economisch, financieel en politiek vlak is alles mogelijk."

Op dat laatste wilde hij niet specifiek in gaan, omdat de Raad van Buitenlandse Zaken momenteel aan de gang is in Brussel, over mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten