dinsdag 22 juli 2014

Kiev roept betrokken landen op politie naar crashsite te sturen

© reuters.
Regeringen met onderdanen die overleden zijn bij de crash van het passagiersvliegtuig in Oekraïne, moeten agenten sturen naar de plaats van de crash om de "onschendbaarheid" van de site te bewaren. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.
De oproep geldt dus ook voor België, aangezien zes landgenoten het leven lieten bij de crash. Het ministerie vraagt om op die manier ook bij te dragen tot het onderzoek. Civiele politiediensten zouden moeten helpen het gebied waar brokstukken en bezittingen van slachtoffers liggen te beschermen.

Oekraïne deed de oproep in een reactie op de resolutie die gisteravond unaniem werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Het gebied van de ramp is echter in handen van pro-Russische separatisten, niet van Oekraïne. Het is dus niet gezegd dat buitenlandse agenten hier werkelijk welkom zijn.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen hij op donderdag 17 juli crashte in het oosten van Oekraïne, een gebied dat gecontroleerd wordt door pro-Russische separatisten. Vermoed wordt dat het toestel neergehaald is door een raket. De juiste toedracht van het drama is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten